Persoonlijke grenzen stellen en handhaven
Allemaal hebben we persoonlijke grenzen. Ook al zijn we ons daar lang niet altijd van bewust. Persoonlijke emotionele en fysieke grenzen helpen ons om beter rekening met elkaar te houden. Als je het gevoel hebt dat het niet lekker loopt met bepaalde familieleden of vrienden, is het tijd om je af te vragen welke persoonlijke grenzen van jou met voeten worden getreden en hoe je het beste kunt communiceren over grenzen die jij als gezond ervaart.
Persoonlijke grenzen stellen, begint met het voor jezelf nagaan welke grenzen jij wilt hanteren
Als je problemen hebt met bepaalde familieleden, vrienden of kennissen, kan dit te maken hebben met onduidelijke persoonlijke grenzen. Dat verschijnsel komt relatief vaak voor. Analyseer met behulp van een aantal punten waar de kern van het probleem ligt en stel voor jezelf duidelijke en concrete grenzen vast. Welk gedrag vind je dermate ongewenst dat je die grenzen wilt handhaven door er desnoods consequenties aan te verbinden? In dit kader kan het ook handig zijn om uit te zoeken of je misschien ongemerkt wordt
gemanipuleerd.
Communiceren over je persoonlijke grenzen
Als je eenmaal je emotionele en zo nodig ook je fysieke grenzen hebt vastgesteld, ga je nadenken over de manier waarop je die wilt communiceren. Daarbij is een goede timing van groot belang. Maar het gaat er ook vooral om de ander in zijn waarde te laten door je boodschap op een respectvolle manier te presenteren. Gelukkig bestaan daartoe handige tips.
Vriendelijkheid in combinatie met vastberadenheid helpt jouw doelen te bereiken
Als je je persoonlijke grenzen kenbaar doet op een vriendelijke, maar vastberaden manier met de betrokkenen, maak je de meeste kans dat je je doel bereikt. Als een en ander volgens plan verloopt, zet je de relatie daarmee niet onder druk, maar maak je die juist beter.