Manon-troppo » Specials » Vochtschade
Manon Troppo: betrouwbare informatie en tips

Vochtprobleem in de woning

Vochtprobleem in de woning Vochtproblemen in huis zijn niet alleen ergerlijk, maar ook schadelijk voor woning en inboedel. Bovendien is een overmaat van vocht nadelig voor de gezondheid. Het is daarom van belang om het vochtprobleem aan te pakken. Daartoe dient eerst de oorzaak van het probleem te worden opgespoord. In veel gevallen is die oorzaak relatief eenvoudig en goedkoop te bestrijden. In andere gevallen zijn dure bouwtechnische oplossingen nodig. Hoe kom je erachter waar het vocht in je woning vandaan komt?

Het gevaar van een overmaat aan vocht in huis

Bij een vochtprobleem ben je wellicht geneigd om in de eerste plaats te denken aan schade je woning en aan je spullen. Maar een al te vochtige omgeving levert ook gezondheidsschade op. Denk onder meer aan nadelige gevolgen voor de luchtwegen.

Mogelijke oorzaken van een teveel aan vocht

Vochtproblemen worden veelal veroorzaakt door:

Condensvorming door menselijke activiteiten

Meestal wordt een overmaat aan vocht in huis veroorzaakt door condensvorming als gevolg van menselijke activiteiten in huis, zoals ademen, transpireren, koken, de was doen, douchen en nog veel meer. Als onvoldoende wordt gelucht en geventileerd blijft er te veel condensatiewater binnenshuis.

Een lekkend dak of andere plaatsen waar de regen kan binnensijpelen

Als sommige dakpannen niet helemaal goed op het dak liggen, bijvoorbeeld na een storm of omdat vogels er nesten onder hebben gebouwd, of als dakpannen deels ontbreken of beschadigd zijn, kun je last krijgen van lekkage. Kijk daarom geregeld of het dak nog helemaal intact is. Platte daken zijn nog gevoeliger voor lekkage dan schuine daken.

Optrekkend grondvocht

Dateert je huis uit de eerste helft van de vorige eeuw? Of is je woning misschien nog ouder? Dan bestaat de kans dat je vochtprobleem door optrekkend grondvocht wordt veroorzaakt.

Doorslaand vocht

Als de wind de regen tegen de muren van een oudere woning doen slaan, en het metselwerk is enigszins poreus, dan ontstaat het risico van doorslaand vocht. Dit is vooral het geval als het om een enkelsteens muur gaat.

Lekkage door slechte leidingen of afvoerbuizen

Door allerlei oorzaken kan bijvoorbeeld de waterleiding of een rioolbuis gaan lekken en op den duur in huis ernstige vochtproblemen veroorzaken. Het is duidelijk dat reparatie van die leidingen en buizen dan noodzakelijk is.

Bouwvocht

Heb je een relatief nieuwe woning van slechts enkele jaren oud? Als je met een vochtprobleem kampt, is de kans groot dat het gaat om zogenaamd bouwvocht. Terwijl condensvocht, lekkages, optrekkend grondvocht of doorslaand vocht om aanpak van de oorzaak, vragen, hoef je bij bouwvocht in je huis alleen maar vaker te luchten en te ventileren en tot een wat hogere temperatuur te verwarmen dan je tot nu toe hebt gedaan. Het bouwvocht verdwijnt dan op een gegeven moment langs natuurlijke weg uit je woning.

Wat heb je aan een elektrische ontvochtiger of aan ontvochtigingskorrels?

Als ondanks alle maatregelen tegen een overmaat aan vocht in huis er in bepaalde vertrekken toch een condensprobleem blijft bestaan, is een elektrische ontvochtiger een goede oplossing. Je hoeft dan alleen maar geregeld de opvangbak met het condenswater te legen. Let bij de aanschaf van elektrische ontvochtigingsapparaten erop dat ze geschikt zijn voor de grootte van de te ontvochtigen ruimte.

In kleinere ruimten, waarin geen geschikte plek is voor een elektrische ontvochtiger, zoals in kasten en lage kruipruimten, kunnen ontvochtingskorrels enig vocht 'opslurpen' en daarmee vochtproblemen zoveel mogelijk verkleinen.

Het belang van een hygrometer in huis

Een hygrometer kan goede diensten bewijzen om na te gaan of het vochtpercentage binnenshuis binnen aanvaardbare grenzen ligt. De atmosfeer is comfortabel als de vochtigheidsgraad tussen de 50% en de 60% ligt. Ligt het vochtigheidspercentage erboven, dan is het verstandig om te proberen het vochtgehalte omlaag te krijgen.

Overigens, bij een percentage van 40% of nog minder, spreken we van droge lucht en die is, net als te vochtige lucht, niet gezond voor de woning en voor de menselijke gezondheid.

Een hygrometer is onmisbaar om te weten of de maatregelen tegen de overmaat van vocht in je huis het gewenste effect hebben.
Vochtschade door regen of andere oorzaak van buitenaf

Vochtschade door regen of andere oorzaak van buitenaf

Vocht in huis is niet altijd een kwestie een condensvorming in geïsoleerde ruimten. Het komt ook voor dat vocht van buitenaf in de woning of kamer binnendringt. Het is niet altijd direct duidelijk waa…
Condens in huis

Condens in huis

Vochtproblemen in huis worden vaak veroorzaakt door condens. Waar komt waterdamp in de woning meestal vandaan? Hoe zit het eigenlijk met condensvorming? Wat is oppervlaktecondens en wat is inwendige c…
Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen in huis

Een overmaat van vocht in huis is zowel schadelijk voor je spullen als ook voor je gezondheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid of vochtige muren kan bovendien schimmelvorming optreden. Schimmels kun…
Optrekkend vocht en andere vochtproblemen in huis

Optrekkend vocht en andere vochtproblemen in huis

Tot de mogelijke oorzaken van een teveel aan vocht in de woning behoort het optrekkend grondvocht. Dit is typisch een probleem van oudere woningen. Maar hoe weet je of klamme muren of muren met schimm…
Gepubliceerd door Manon-troppo op 20-10-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.