Scherp zien met een bril
Misschien komt er een tijd dat je schoon genoeg hebt van oogirritaties door je contactlenzen en je voelt weinig of niets voor een ooglaserbehandeling. Als je ogen een sterke correctie nodig hebben, gruw je misschien al van de gedachte dat je ogen niet mooi uitkomen achter jampotglazen of andere lelijke brillenglazen. Bovendien zie je misschien op tegen een loodzware bril die akelig op je neus drukt. Het goede nieuws is dat er moderne glazen en modieuze brilmonturen op de markt zijn waardoor je er ook met een sterke oogcorrectie aantrekkelijk uit blijft zien.
Het ene brillenglas is het andere brillenglas niet
Meestal worden brillenglazen gemaakt van kunststof, maar in beginsel is ook glas mogelijk. Je kunt kiezen voor een standaardglas (tegenwoordig vaak budgetglas genoemd) of voor een van de luxere kunststoffen glazen.
Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende types extra dunne glazen, maar ook al dan niet lichtgetinte of meekleurende glazen die extra krasbestendig, en/of enkelvoudig, dubbel of drievoudig ontspiegeld zijn. Die glazen kunnen bovendien anti-statisch en/of vet- en waterafstotend zijn en/of condensvorming tegengaan.
Verder kunnen ook zowel getinte als niet-getinte glazen polariserend zijn. Dergelijke glazen zijn nemen hinderlijke schitteringen weg.
Als je extra moeilijk ziet in het donker of bij zwak licht, kies je voor speciale glazen die helpen tegen zogenaamde nachtblindheid. Er bestaan ook glazen die bijvoorbeeld speciaal geschikt zijn voor het rijden in de auto.
Ook bij multifocale brillen zijn de onderlinge verschillen groot. Denk hierbij niet alleen aan flinke prijsverschillen, maar vooral ook aan sterke verschillen in draagcomfort. Wist je al dat er ook speciale multifocale brillen zijn voor gebruik op kantoor?
De ene oogmeting is de andere niet
Aangezien er in Nederland geen strenge regels zijn voor oogmetingen, worden in sommige brillenwinkels oogmetingen verricht door mensen die daartoe niet behoorlijk zijn opgeleid.
Het resultaat van een dergelijke oogmeting kan zijn dat je minder scherp of comfortabel ziet dan wanneer je ogen op een deskundige manier zouden zijn opgemeten en dat jou een voor jouw ogen geschikt type brillenglas zou zijn geadviseerd.
Verschillen tussen het ene en het ander brilmontuur
Brilmonturen verschillen van elkaar in heel wat meer opzichten dan alleen de kleur, vorm, grootte en materiaal.
Van belang is vooral er niet alleen op te letten of de bril past bij de vorm van je gezicht en bij je gewenste uitstraling, maar, als je dikke glazen hebt, ook of de grootte en vorm van het montuur daarvoor speciaal geschikt zijn.
Ten slotte dient een montuur vooral comfortabel te zitten. Bedenk dat het ene montuur zich bijvoorbeeld met behulp van verstelbare steunpads beter laat afstellen dan een montuur zonder dergelijke pads. Overigens kun je dergelijke pads ook later op je bril laten aanbrengen. Let er dan wel op dat je bij je keus voor een paar steunpads kiest voor pads die specifiek geschikt zijn voor een kunststoffen dan wel voor een metalen montuur.