Manon-troppo » Specials » Brillen

Scherp zien met een bril

Scherp zien met een bril Misschien komt er een tijd dat je schoon genoeg hebt van oogirritaties door je contactlenzen en je voelt weinig of niets voor een ooglaserbehandeling. Als je ogen een sterke correctie nodig hebben, gruw je misschien al van de gedachte dat je ogen niet mooi uitkomen achter jampotglazen of andere lelijke brillenglazen. Bovendien zie je misschien op tegen een loodzware bril die akelig op je neus drukt. Het goede nieuws is dat er moderne glazen en modieuze brilmonturen op de markt zijn waardoor je er ook met een sterke oogcorrectie aantrekkelijk uit blijft zien.

Het ene brillenglas is het andere brillenglas niet

Meestal worden brillenglazen gemaakt van kunststof, maar in beginsel is ook glas mogelijk. Je kunt kiezen voor een standaardglas (tegenwoordig vaak budgetglas genoemd) of voor een van de luxere kunststoffen glazen.

Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende types extra dunne glazen, maar ook al dan niet lichtgetinte of meekleurende glazen die extra krasbestendig, en/of enkelvoudig, dubbel of drievoudig ontspiegeld zijn. Die glazen kunnen bovendien anti-statisch en/of vet- en waterafstotend zijn en/of condensvorming tegengaan.

Verder kunnen ook zowel getinte als niet-getinte glazen polariserend zijn. Dergelijke glazen zijn nemen hinderlijke schitteringen weg.

Als je extra moeilijk ziet in het donker of bij zwak licht, kies je voor speciale glazen die helpen tegen zogenaamde nachtblindheid. Er bestaan ook glazen die bijvoorbeeld speciaal geschikt zijn voor het rijden in de auto.

Ook bij multifocale brillen zijn de onderlinge verschillen groot. Denk hierbij niet alleen aan flinke prijsverschillen, maar vooral ook aan sterke verschillen in draagcomfort. Wist je al dat er ook speciale multifocale brillen zijn voor gebruik op kantoor?

De ene oogmeting is de andere niet

Aangezien er in Nederland geen strenge regels zijn voor oogmetingen, worden in sommige brillenwinkels oogmetingen verricht door mensen die daartoe niet behoorlijk zijn opgeleid.

Het resultaat van een dergelijke oogmeting kan zijn dat je minder scherp of comfortabel ziet dan wanneer je ogen op een deskundige manier zouden zijn opgemeten en dat jou een voor jouw ogen geschikt type brillenglas zou zijn geadviseerd.

Verschillen tussen het ene en het ander brilmontuur

Brilmonturen verschillen van elkaar in heel wat meer opzichten dan alleen de kleur, vorm, grootte en materiaal.

Van belang is vooral er niet alleen op te letten of de bril past bij de vorm van je gezicht en bij je gewenste uitstraling, maar, als je dikke glazen hebt, ook of de grootte en vorm van het montuur daarvoor speciaal geschikt zijn.

Ten slotte dient een montuur vooral comfortabel te zitten. Bedenk dat het ene montuur zich bijvoorbeeld met behulp van verstelbare steunpads beter laat afstellen dan een montuur zonder dergelijke pads. Overigens kun je dergelijke pads ook later op je bril laten aanbrengen. Let er dan wel op dat je bij je keus voor een paar steunpads kiest voor pads die specifiek geschikt zijn voor een kunststoffen dan wel voor een metalen montuur.
Voor- en nadelen van extra dunne brillenglazen

Voor- en nadelen van extra dunne brillenglazen

Heb je een hekel aan dikke brillenglazen? Is het waar dat je ogen als je sterk bijziend bent er achter je glazen niet zo raar klein uitzien als je extra dunne glazen kiest? En klopt het dat als je fli…
Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?

Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?

Ook als je flink bijziend of verziend bent, wil je er met een bril aantrekkelijk uitzien. En bovendien wil je graag dat het montuur niet zwaar op je neus drukt. Waar let je in zo'n geval allemaal op b…
Welk soort brillenglas voor een sterke oogcorrectie?

Welk soort brillenglas voor een sterke oogcorrectie?

Heb je sterk corrigerende brillenglazen nodig? En heb je een hekel aan het glas dat een stuk uit het montuur steekt? Of aan dat drukkende gevoel van een loodzware bril op je neus? En kies je bewust to…
Gepubliceerd door Manon-troppo op 17-03-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.