Manon-troppo » Specials » Verhalen schrijven

Tips voor het schrijven van verhalen

Tips voor het schrijven van verhalen Hoe schrijf je een boeiend verhaal? Waar wil je op letten als het gaat om creatief schrijven? Hoe beeld je bijvoorbeeld personages herkenbaar, boeiend en trefzeker uit? Lees de negen tips over het uitbeelden van de essentiële aspecten van de hoof- en bijfiguren in je verhaal. Uit welk non-verbaal gedrag kan de lezer de hoge of juist lage sociale status van een personage afleiden? En wat is er bijzonder aan het schrijven van waargebeurde verhalen? Hoe zit het eigenlijk met creatieve non-fictie?

Negen tips voor herkenbare personages in je korte verhaal

Op welke manieren kun je trefzeker met enkele woorden of een enkele zin een levensecht personage schetsen? Hoe kom je binnen het bestek van een kort verhaal tot een geloofwaardige uitbeelding van zowel de hoofdfiguren als de bijfiguren?

Lees de schrijfadviezen in:

Hoe beeld je de status van personages in je verhaal uit?

Schrijf je een kort verhaal of een roman? Dan vormen de handelingen en de dialoog de middelen bij uitstek om het karakter en andere essentiële aspecten van je personages uit te beelden. Op welke manier breng je de lage of juist hoge status van de verschillende personages effectief tot uitdrukking?

De oplossingen vind je in het artikel:

Creatieve non-fictie: de kunst van het ware verhaal

Bij creatieve of literaire non-fictie draait alles om verhalen die geheel op feiten berusten, maar die lezen als een roman. Wat is essentieel voor dit genre? Hoeveel vrijheid houdt een creatief schrijver bij het omgaan met de feiten in een waarheidsgetrouw verhaal?

Meer informatie over dit genre dat zich in een steeds grotere populariteit verheugt, lees je in het artikel:

Gerelateerde special over creatief schrijven

Kijk ook eens in de special: over Schriftelijke en online cursussen op het gebied van creatief schrijven.
Creatieve non-fictie of het ware verhaal

Creatieve non-fictie of het ware verhaal

Verhalen die lezen als een roman, maar die helemaal op de feiten zijn gebaseerd. Daar gaat het in wezen om bij creatieve of literaire non-fictie. Maar wat houdt dit schrijfgenre concreet in? Waar hoor…
Negen tips voor herkenbare personages in je korte verhaal

Negen tips voor herkenbare personages in je korte verhaal

Hoe kun je binnen de beperkte ruimte van een kort verhaal herkenbare en levensechte personages schetsen? De geloofwaardigheid van de hoofdfiguur en de bijfiguren staat of valt met een geloofwaardige u…
Hoe beeld je de status van personages in je verhaal uit?

Hoe beeld je de status van personages in je verhaal uit?

Bij het schrijven van een verhaal of een roman wil je het karakter en andere belangrijke aspecten van je personages treffend uitbeelden door middel van handelingen en dialoog. Welke belangrijke rol sp…
Gepubliceerd door Manon-troppo op 14-02-2012, laatst gewijzigd op 06-04-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.