Manon-troppo » Specials » Gelotologie

Lachen is echt goed voor je gezondheid

Lachen is echt goed voor je gezondheid Wat is het verband tussen lachen en gezondheid? Kan humor helpen om pijn te verlichten? Hoe wist bestsellerauteur Norman Cousins zijn ernstige pijnen weg te lachen? Op welke manieren kan humor bijdragen aan een betere kwaliteit van leven? Hoe zit het met de toepassing van humor in de psychotherapie?

Gelotologie: de wetenschap van het lachen

Lachen is gezond, zo zegt men. Maar waaruit bestaat het heilzame effect ervan op de gezondheid? Hoe komisch het misschien ook klinkt: er wordt serieus onderzoek gedaan naar de verschillende effecten van het lachen.

Deze tak van wetenschap wordt ‘gelotologie’ genoemd. Die vakterm is afgeleid van het Griekse ‘gelos’ wat staat voor ‘lachen’. Wetenschappers van naam en faam op dit terrein zijn bijvoorbeeld Edith Trager, William F. Fry, E. Adams, R. Berk, J. Goodman en R. Martin . Zij publiceren of hebben gepubliceerd in verschillende vaktijdschriften over psychologie en fysiologie.

De invloed van lachen op lichaam en geest

Lachen heeft niet alleen een doorgaans gunstig effect op de psyche, maar ook op het menselijk lichaam. Wie lacht, vergroot zijn of haar gevoel van welbevinden, heeft minder last van stress en ervaart een weldadige ontspanning.

Gelach werkt bovendien positief op de bloedcirculatie en het afweersysteem. Helaas is het niet mogelijk om uitsluitend met lachen bepaalde ziekten te genezen.

Norman Cousins en het weglachen van pijn

Toen de wetenschapper en schrijver Norman Cousins een chronische en zeer pijnlijke aandoening kreeg, wisten zijn artsen daar niet goed raad mee. Uiteindelijk ontwikkelde Cousins een eigen techniek om met behulp van humor zijn pijn voor enige tijd weg te lachen. Hij schreef er een bestseller over.

Toepassing van humor in de psychotherapie

Humor wordt ook op verschillende manieren in de psychotherapeutische praktijk ingezet. Bij de toepassing van humor is het van groot belang dat de psychotherapeut onderscheid kan maken tussen de humor die heilzaam werkt en de humor die een averechts effect heeft.
Pijn verminderen door te lachen: Norman Cousins

Pijn verminderen door te lachen: Norman Cousins

Van lachen ga je je beter voelen. Dat is algemeen bekend. Dat lachen ook pijnstillend kan werken, is minder bekend. Toen de artsen een halve eeuw geleden geen raad wisten met de ernstige rugpijn van N…
Therapeutisch lachen

Therapeutisch lachen

Lachen is gezond, zegt men. Maar werkt lachen echt heilzaam op lichaam en geest? Wat gebeurt er allemaal in ons lijf als we lachen? En wat is er wetenschappelijk gezien bekend over de effecten van lac…
Gebruik van humor in de psychotherapie

Gebruik van humor in de psychotherapie

Op welke manier wordt humor ingezet bij psychotherapie? Waarop is een psychotherapeutische behandeling met humor gericht? Hoe zit het met de invloed van humor op emotie, cognitie, communicatie en gedr…
Gepubliceerd door Manon-troppo op 26-09-2012, laatst gewijzigd op 15-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Laughter: the Best Medicin; Barbara Butler; Oregon Library Association; vol. 11 nr. 1, voorjaar 2005; https://scholarsbank.uoregon.edu/xmlui/bitstream/handle/1794/7422/laughter.pdf
  • A Healthy Laugh; Charmaine Liebertz; Scientific American; http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=a-healthy-laugh