Praktische oplossingen voor problemen op het werk
Wat kun je doen als je je werk bent gaan haten? Als je niet zomaar af een toe een baaldag hebt, maar een hartgrondige hekel aan je functie of werkkring hebt gekregen? Je had altijd geloofd dat buitenshuis werken een manier was om jezelf te ontplooien. Daarom had je een beroep geleerd waarvan je dacht dat dit goed bij je paste. En daarna had je een werkkring gezocht en gevonden waarvan je vermoedde dat die je mooie doorgroeikansen bood. Na verloop van tijd kreeg je steeds minder zin in je werk, totdat de dag kwam dat je besefte dat je je baan grondig haat. Wat zijn de oorzaken van dit verschijnsel? En wat zijn mogelijke oplossingen ervoor?
Waarom werk je eigenlijk?
Waarschijnlijk ben je tegen het eind van elke maand weer blij als je salaris op je bankrekening ziet gestort. Maar dat is dan ook de enige reden dat je je baan nog niet hebt opgezegd. Als je het geld niet nodig had, zou je er niet over piekeren om het beste deel van je dag op dat ellendige kantoor door te brengen.
Zingend naar je werk?
De eerste maanden of misschien zelfs jaren nadat je was aangenomen voor een functie waarop je had gesolliciteerd, ging je zingend naar je werk. Je kreeg mooie kansen van je baas om opleidingen of trainingen te volgen en de opdrachten die je kreeg, werden steeds interessanter.
Het werk als loden last?
Op een gegeven moment zong je niet meer op weg naar je werk. Je ging steeds meer tegen je werkdag opzien. Alleen al van de gedachte dat je die dag weer naar kantoor moest, werd je moe. En 's avonds in bed kon je moeilijk de slaap vatten. Een en ander met als gevolg dat je op een gegeven moment het werk als een loden last ging ervaren.
Mogelijke oorzaken van een sterk negatief gevoel over je werk
Als je een hartgrondige hekel aan je werk hebt, is het in de eerste plaats zaak om uit te zoeken waar dat precies door komt.
Ben je toe aan vakantie?
Als het druk is op kantoor, wil je misschien liever niet enkele weken verlof opnemen om met vakantie te gaan. Toch kun je juist tijdens vakanties je batterij weer opladen en erna weer met frisse zin aan het werk gaan.
Ben je overbelast door privé-oorzaken?
Heb je vóór of na je werk zware verplichtingen? Bijvoorbeeld omdat je aan mantelzorg voor een familielid of vriend doet? Misschien is je werkgever bereid om met je mee te denken over mogelijke oplossingen. Misschien kun je wat zorgverlof krijgen. Of misschien krijg je toestemming om een of meer dagen per week thuis te werken. Of misschien kun je afspreken dat je tijdelijk minder uren hoeft te draaien.
Heb je last van pesten op het werk?
Kan het zijn dat je slachtoffer van pesterijen op het werk bent? Praat er eens over met personeelszaken. Veel bedrijven hebben tegenwoordig een beleid tegen het pesten. Houdt het pesten toch niet op? Dan kan het verstandig zijn een andere baan te zoeken.
Ben je je werk spuugzat?
Als je al te lang hetzelfde werk doet, kun je een grote hekel eraan krijgen. Vooral als je aan de top zit van wat je binnen het soort werk wat je doet, kunt bereiken. Of als je het gevoel hebt dat je in een andere richting een meer bevredigende loopbaan zou kunnen hebben.
Misschien kun je na een bijscholing je werkterrein enigszins verleggen. Of misschien wil je het roer grondig omgooien en een heel ander beroep leren dan wat je tot nu toe uitoefent. Door alle mogelijkheden van het volgen van part-time en/of online opleidingen liggen er op dit terrein volop kansen. Met een beetje geluk wil je baas een deel of zelfs alle kosten van je cursus of opleiding voor zijn rekening nemen.
Heb je het gevoel dat het elders beter is?
In een aantal gevallen heb je het gevoel dat je beter op je plek zou zijn bij een andere directie of afdeling van dezelfde werkgever. In zo'n geval kun je overwegen om overplaatsing te vragen of intern te solliciteren naar een andere functie.
In andere gevallen vertrek je misschien liever naar een andere werkgever. Actualiseer dan je c.v. en ga solliciteren. Wie weet, is het elders echt beter!